کاخ گلستان در نوروز 1403 29

کاخ گلستان در نوروز 1403

کاخ گلستان شامل مجموعه‌ای از بناهای تاریخی در استان تهران می‌شود که در زمان‌های مختلفی ساخته شده است. این کاخ به‌لحاظ معماری و ارزش آثار هنری و تاریخی‌اش، یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی کشور به شمار می‌رود که در طول عید نوروز، شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی است.
تالار برلیان کاخ گلستان

تالار برلیان کاخ گلستان

‎ از بناهای دوران فتحعلی شاه است که البته در آثار مکتوب، جز نام و اشاره ای مختصر به آن مطلبی یافت نمی‌شود و حتی تصویری نیز از آن برجای نمانده که بتوان طرح و شکل بنا را شناسایی کرد. احتمالا به‎خاطر آیینه کاری‎های بسیار یا به سبب نصب حوض بلور هشت ضلعی و چلچراغهایی که امپراطور وقت روسیه، برای فتحعلی‌شاه فرستاده بود این تالار به نام بلور خوانده شده اما در دوره ناصری، به دلیل کهنگی و فرسودگی بناهای قدیم ارگ، اغلب آنها را ویران کردند و به جایش ساختمان‌های جدیدی ساختند. با این اوصاف تالار برلیان از دل تالار بلور زنده شد ولی از آنجایی‎که کف تالار جدید را بر روی پی های همان تالار فتحعلی شاه بنا کرده بودند، نتوانستند کف آن‎را باندازه کف سایر تالارها بالا ببرند. همچنین عمارت برلیان در دوران پهلوی برای برگزاری جلسات رسمی با سران دول خارجی ومراسم تشریفات مورد استفاده قرار ‎می‎گرفت.
روایت اولین عکاسخانه ایران 34

روایت اولین عکاسخانه ایران

روایت واقعی شیوه رویارویی شاهان قاجار با دوربین عکاسی شبیه یکی از داستان‌های «هزار و یک شب» است، ورود دوربین عکاسی به کشوری که با دنیای بیرون تقریبا هیچ ارتباطی نداشت غوغایی به پا کرده بود. به دستور محمدشاه قاجار نخستین عکس از عزیزترین فرد خانواده گرفته شد؛ ناصرالدین، ولیعهد ۱۱ ساله.همین عکس سبب شد که به اعتقاد برخی تاریخدانان و کارشناسان، عشق بی‌بدیل شاه جوان قاجار به دوربین و عکاسی و بردن آن از مرزهای کاخ سلطنتی به یک استودیو عکاسی در نهایت به بهای به زانو درآمدن دودمان قاجار تمام شد. از وقتی شاهزاده نخستین بار تصویر خود را در صفحه داگرئوتایپ دید، یک دل نه صد دل شیفته دوربین عکاسی شد، عشقی که ناصرالدین‌ میرزا 17 ساله که پس از مرگ پدر به تخت شاهی نشسته بود را بر آن داشت تا بخشی از کاخ گلستان در قلب تهران را به تاریکخانه و استودیو عکاسی تبدیل کند و از این رو، آتلیه عکاسی سلطنتی خیلی زود راه افتاد و به مهم‌ترین کار و سرگرمی شاه قاجار که در واقع عکاسی از زنان اندرونی و البته گربه محبوبش ببری خان بود تبدیل شد. عشق و علاقه ناصرالدین‌شاه قاجار به عکس و عکاسی در ۵۰ سال زمامداری هرگز از بین نرفت و وجود گنجینه آلبوم خانه در کاخ گلستان کاملا بیانگر علاقه شاه قاجار به عکاسی است.
استقبال مسافران نوروزی از مجموعه جهانی کاخ گلستان  8

استقبال مسافران نوروزی از مجموعه جهانی کاخ گلستان

گلستان همزمان با آغاز قرن تازه میزبان مسافران و گردشگران نوروزی پایتخت است که نسبت به نوروزهای پیش از اپیدمی کرونا، رشد بی سابقه ای داشته است.
تور مجازی عمارت الماس

عمارت الماس

عمارت الماس یکی از تالارها دیدنی کاخ گلستان است . این بنا به خاطر آینه کاری داخل تالار به نام عمارت الماس نام گذاری شده است . وقتی وارد عمارت میشوی از راهروی با کاشی های بسیار زیبایی عبور میکنی و اتاقهای کوچک، دهلیزها و در انتها به تالار اصلی وارد میشوی ، آینه کاری منحصر به فرد آن کاشی های زیبا و مجسمه های از پادشاهان و طاق های آینه کاری شده جذابیت این تالار را چندین برابر کرده. طبقه زیر زمین تالار حوض خانه کاخ بود.
اجرای «تهران کروکی» در مجموعه جهانی کاخ گلستان  9

اجرای «تهران کروکی» در مجموعه جهانی کاخ گلستان

مجموعه میراث جهانی گلستان میزبان علاقه مندان به هنر اسکیس و کروکی بود. برنامه «تهران کروکی» با هدف تقویت دانشجویان علاقه مند به اسکیس و کروکی در فضاها و بناهای تاریخی در روزهای پنج شنبه و جمعه در مجموعه کاخ گلستان برگزار شد.در این دورهمی که در فضای باز و با رعایت پروتکل‏ های بهداشتی اجرایی شد، هنرمندان «شمس العماره» را به عنوان مکان تاریخی ثبت اثرشان در نظر گرفتند. قرارست این آثار به زودی در فضای نمایشگاهی مجموعه کاخ گلستان به نمایش گذاشته و از آثار برتر تقدیر شود.
عمارت بادگیر ؛ از فتحعلی شاه تا مظفرالدین شاه 31

عمارت بادگیر؛ از فتحعلی شاه تا مظفرالدین شاه

سومین بنا از نظر قدمت در کاخ گلستان، عمارت بادگیر است که بین سال‌های ۱۲۲۰ و ۱۲۲۴ هجری قمری به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد و البته در دوره ناصرالدین شاه مورد بازسازی قرار گرفت تا به شکل امروزی درآید. عمارت بادگیر در واقع تالار شاه‌نشین بزرگی است که از دو گوشواره ، دو هشتی و یک حوضخانه تشکیل شده ودلیل نامگذاری این عمارت به «بادگیر» آن است که در قسمت حوضخانه و در چهارگوشه آن، 4بادگیر بلند از کاشی‌های معرق آبی، زرد و سیاه با قبه‌های زرین قرار دارد تا هوای حوضخانه و تالار و اتاق‌ها به‌وسیله آن‌ها به‌ خوبی خنک ‌شود.تاج‌گذاری مظفرالدین شاه در تابستان سال ۱۲۷۴ هجری شمسی مهم‌ترین واقعه‌ تاریخی این عمارت ثبت شده است.
درخشش «الماس» در میانه گلستان 25

درخشش «الماس» در گلستان

«عمارت الماس» به طور حتم نام بامسمایی برای این عبارت زیبای کاخ گلستان است، عمارتی که بنیاد و اساسش در زمان فتحعلی شاه نهاده شد ولی ناصرالدین شاه تغییراتی در ظاهر و تزیینات آن داد. وجه تسمیه این بنا نسبت به سایر عمارت ‏های کاخ گلستان، به سبب آینه کاری‎ های داخلی‎ اش است . زیبایی حیرت‎ انگیز دیگر این عمارت، معماری داخلی بنا، شامل سه ایوانچه آیینه کاری مقرنس و طاق نماهای باریک و کشیده است که در سمت شمالی تالار با ارسی های بزرگ دارای شیشه های رنگین زیبا پوشیده شده است . نکته جالب اینکه در عهد ناصری، اغلب طاق‌ها و طاق‌نماهای جناغی این تالاربه طاق‌های قوسی یا رومی تبدیل و دیوارهای تالار مزین به انواع کاغذ دیواری خارجی شده است.
احیا و بازگشایی باب عالی کاخ گلستان  21

احیا و بازگشایی باب عالی کاخ گلستان

درِ تاریخی کاخ گلستان (باب عالی) امروز (سه‌شنبه) به مناسبت روز جهانی موزه هم‌زمان با آغاز هفته میراث فرهنگی با حضور علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بازگشایی شد.
عکاسخانه شهر 14

عکاسخانه شهر

این موزه شامل اموال و اشیایی بود که طی دوران حکومت قاجار در ایران جمع آوری شده بود و پس از این بود که موزه های رسمی در ایران شکل گرفت؛ قدمت تشکیل موزه در ایران و قدمت عکاسی در ایران هر دو به زمان قاجار بازمی گردد و همانطور که اولین موزه در کاخ گلستان شکل گرفته، اولین عکاسخانه هم در کاخ گلستان بوده با نام عکاسخانه مبارکه همایونی و حال پس از گذشت این همه زمان درمی یابیم که عکاسی نیز آنقدر تاریخ پرسرگذشتی داشته که خود به تنهایی اساس شکل گیری یک موزه را بوجود آورده است یعنی موزه تخصصی – تاریخی عکاسی با عنوان " موزه عکسخانه شهر" .
کاخ موزه گلستان 19

کاخ موزه گلستان

کاخ گلستان مجموعه‌ای از بناهاست که در میدان ارگ تهران واقع است. بناهای این کاخ در زمان‌های مختلف ساخته شده‌اند. کاخ گلستان بخشی از ارگ سلطنتی تاریخی بوده است. مجموعه گلستان که نامش همیشه با سلسله قاجار همراه بوده در زمان شاه عباس صفوی ساخته شد و در زمان کریمخان زند با اضافه شدن دیوان خانه به آن، سر و شکلش به کلی عوض شد، اما اهمیت واقعی این مجموعه به دوران آغامحمدخان قاجار برمی گردد. آغامحمدخان بعد از غلبه بر لطفعلی خان زند در نوروز سال بعد در این کاخ تاجگذاری کرد و با این حرکت اهمیت ارگ سلطنتی گلستان را افزایش داد. بعد از او فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه هم همین رویه را پیش گرفتند و جشن های تاجگذاری را در این کاخ برگزار کردند.
قاب‌های کاشی‌های کاخ کلستان 1

قاب‌های کاشی‌های کاخ کلستان

کاخ گلستان تهران نام مجموعه‌ای از بناهای تاریخی است که در زمان‌های مختلف ساخته شده و تکمیل گشته‌اند. این مجموعه از نظر معماری، جذب گردشگر و ارزش آثار هنری و تاریخی که در آن قرار دارد، یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی کشور است که در تمام طول سال شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی پرشماری است.
| ویدیو | کاخ گلستان؛ عمارت شمس‌العماره 1

کاخ گلستان؛ عمارت شمس‌العماره

کاخ گلستان؛ عمارت شمس‌العماره
کاخ گلستان 26

کاخ گلستان

مجموعه کاخ گلستان، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران، محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زیباترین و کهن‌ ترین بناهای پایتخت دویست ساله ایران به حساب می‌آید. سابقه تاریخی ارگ سلطنتی که محدوده مکانی تاریخی آن از شمال به خیابان و میدان امام خمینی(ره)؛سپه سابق، از غرب به خیابان خیام، از شرق به خیابان ناصر خسرو و از جنوب به خیابان پانزده خرداد و میدان ارگ محدود می‌شود، به روزگار صفویه بازمی‌گردد. شاه طهماسب اول صفوی نخستین پادشاهی بود که در سفرهای خود به قصد زیارت مقبره حضرت عبدالعظیم دستور داد بارویی به طول یک فرسخ به دور قصبه تهران احداث شود. پس از او شاه عباس صفوی در قسمت شمالی حصار طهماسبی چهار باغ و چنارستانی احداث کرد که بعدها دیوار بلندی گرد آن بنا کرده و عمارات مقر سلطنتی را در داخل آن ساخته و ارگ نامیدند. در اواخر عهد صفوی، تهران گاهی مقر موقت دربار شاهان صفوی بود و حتی شاه سلیمان کاخی در این شهر برای خود بنا کرد. کهن‌ترین بناهای موجود در مجموعه گلستان، ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی متعلق به دوران کریمخان زند است. وی در نبردهای خود بر ضد محمد حسن خان قاجار در سال 1172 تهران را مرکز اردوکشی خود قرار داد و پس از پیروزی در این جنگ در دیوانخانه قدیم تهران که در زمان ساه سلیمان ساخته شده بود، بار عام داد و با عنوان وکیل الرعایا حکومت ایران را در دست گرفت. پس از مرگ کریم‌خان زند در سال 1193 آقا محمدخان قاجار در سال 1200 تهران را به پایتختی برگزید، ولی به دلیل لشکر کشی‌های دائمی کمتر در مقر حکومت خود به سر می‌برد و برای عمارت و آبادانی چندان فرصت نداشت. تا آنکه فتحعلی شاه در سال 1211 بر تخت ساطنت ایران حلوس کرد، از آن زمان به بعد با گسترش دستگاه اداری و تشریفات سلطنتی بناهای متعددی در داخل ارگ تهران عمدتا در زمان فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه قاجار احداث شد پس از انقلاب مجموعه گلستان همچون اغلب عمارات سلطنتی دیگر بصورت موزه درآمد تا همگان بتوانند از آن دیدن کرده و از تماشای زیبایی‌های حاصل فکر و دست هنرمندان و صنعتگران ایرانی بهره برند.
بازدید شرکت کنندگان کنفرانس FUPS از بناهای تاریخی تهران 6

بازدید شرکت کنندگان کنفرانس FUPS از بناهای تاریخی تهران

شرکت کنندگان کنفرانس بین المللی آینده فضاهای عمومی شهر FUPS روز سه شنبه از بناهای قلب تاریخی طهران از جمله کاخ گلستان، باب همایون، محله ی عودلاجان و مدرسه دارالفنون بازدید کردند.
شمس العماره(کاخ گلستان) 2

شمس العماره(کاخ گلستان)

این مجموعه نگاهی دارد به شمس العماره،عمارت بادگیر و نگارخانه شمس العماره یا بنای خورشید که از شاخص ترین بناهای کاخ گلستان به شمار می آید.و مطعلق به دوره قاجار است. عمارت بادگیر به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد و مظفرالدین شاه در این عمارت تاج گذاری کرد.
کاخ گلستان (کاخ اصلی) 2

کاخ گلستان

کاخ گلستان( کاخ اصلی)
پیاده‌روی شهردار تهران در روز جهانی بدون خودرو  27

پیاده‌روی شهردار تهران در روز جهانی بدون خودرو

شهردار تهران به مناسبت روز جهانی بدون خودرو، با مترو به ایستگاه میدان امام خمینی(ره) رفتند و از آنجا به همراه شهروندان پیاده از نقاط مختلف منطقه 12 مانند کاخ گلستان و محله عودلاجان، تیمچه اکبریان و ... بازدید کردند و به مناسب آغاز هفته دفاع مقدس به زیارت شهدای گمنام رفتند.
مترو سواری شهردار تهران به مناسبت روز جهانی بدون خودرو 23

مترو سواری شهردار تهران به مناسبت روز جهانی بدون خودرو

شهردار تهران به مناسبت روز جهانی بدون خودرو، با مترو به ایستگاه میدان امام خمینی(ره) رفتند و از آنجا به همراه شهروندان پیاده از نقاط مختلف منطقه 12 مانند کاخ گلستان و محله عودلاجان بازدید کردند.
آیین اختتامیه مسابقه عکاسی طهران پبک 1

آیین اختتامیه مسابقه عکاسی طهران پبک

آیین اختتامیه مسابقه عکاسی طهران پبک در کاخ گلستان برگزار شد.