عمارت کوشک شقاقی 1

عمارت کوشک شقاقی

خانه مرحوم دکترسیاوش شقاقی (عمارت کوشک) مربوط به اواخر دوره قاجار است که در تهران، خیابان سعدی، شهید قائدی، (هدایت سابق) واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۳۲۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بنا در شمالی ترین بخش منطقه دوازده تهران،در جبهه شمالی خیابان کوشک حد فاصل فردوسی و لاله زار قرار دارد. این خانه را اغلب با عنوان خانه کوشک می شناسند. خانه شقاقی ابتدا به عنوان منزل مسکونی خانواده شقاقی مورد استفاده بود و بعدها به صورت یکی از مراکز آموزشی سازمان میراث فرهنگی کشور درآمد
عمارت سردار اسعد بختیاری

عمارت سردار اسعد بختیاری

خانه سردار اسعد بختیاری در تهران از زیباترین عمارت‌های مسکونی تهران قدیم به حساب می‌آید. این خانه از لحاظ معماری در شهر تهران نظیر ندارد. معماری این خانه، تلفیقی از هنر ایرانی و اروپایی است که در واپسین سال‌های حکومت قاجارها در ایران ساخته شد. این بنا در تصرف بانک ملی ایران قرار دارد و تا به امروز کاربری‌های متفاوتی داشته است. در ادامه این متن به معرفی خانه اسعد بختیاری در تهران، تاریخچه عمارت سردار اسعد بختیاری، معماری، مسیر دسترسی و بازدید از این خانه خواهیم پرداخت. علاوه بر آن به این سوال جواب خواهیم داد که اسعد بختیاری کیست؟ و نگاهی اجمالی به مجموعه بانک ملی ایران در فردوسی، معماری آن، موزه بانک ملی و حکایت باغ ایلخانی دوره ناصری خواهیم داشت
چهارپایه‌خوانی زیر چارسوق بازار

مراسم چهارپایه خوانی در بازار تهران

قصه از جایی شروع شد که هنوز خبری از بلندگو نبود. برای اینکه صدای مداح به گوش همه برسد و همه عزاداران بتوانند چهره او را ببینند، مداح روی چهارپایه‌ای می‌ایستاد و مردم دور او جمع می‌شدند و مداح روضه‌خوانی را آغاز می‌کرد. «چهارپایه خوانی» از آداب تهران قدیم در روزهای محرم است که این روزها تنها در بازار تهران و محله شمیران می‌توان سراغش را گرفت. چهارپایه‌خوانی در بازار سال‌هاست که به یکی از خاص‌ترین آداب عزاداری در تهران تبدیل شده و پای بسیاری از اهالی پایتخت را برای شرکت در این عزاداری به بازار می‌کشد.
تکیه هـای شمرون 33

تکیه هـای شمرون

تهران به عنوان پایتخت ایران در دوره‌های مختلف در حدود ۱۵۰ سال پیش بین ۵۰ تا ۷۰ تکیه محلی داشته است. از زمان صفویان کارکرد تکیه‌ها تغییر کرد و به مکانی برای سوگواری اهل بیت به ویژه در ماه محرم تبدیل شد. تکیه‌هایی که به مرور زمان از بین رفته اند یا به حسینیه‌ها تغییر پیدا کرده‌اند. با این حال تکیه‌های قدیمی تهران هنوز هم محل تجمع قدیمی‌های هر محله همراه با آداب و مناسک عزاداری است؛ عزادارانی که محرم و صفر را با رسوم تهران قدیم به جا می‌آورند.در این گزارش به قدیمی ترین تکایای شمرون تکیه بالا تجریش،تکیه پایین،تکیه دزاشیب،تکیه حصار بوعلی و تکیه نیاوران می پردازیم.
خانه اتحادیه 3

خانه اتحادیه

خانه اتحادیه یا همان خانه امین‌السلطان به عنوان تنها بازمانده از خیابان لاله‌زار قدیم و یکی از باارزش‌ترین معماری‌های دوره قاجار شناخته می‌شود. این خانه به دلیل موقعیت مکانی بین خیابان فردوسی و لاله‌زار تهران قدیم، محل رفت‌وآمدهای میهمانان خارجی آن روزهای قبل انقلاب و نشست‌های سیاسی هم بوده است. این اثر معماری ارزشمند در سال ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۰۵۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید اما پس از چندی از فهرست آثار ملی خارج شد و در خطر تخریب قرار گرفت اما در سال ۱۳۹۴ توسط سازمان زیباسازی شهر تهران خریداری شد. این خانه - باغ زیبا متعلق به امین‌السلطان، صدراعظم دوره ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه و محمد علی شاه قاجار بوده است، که پس از کشته شدن او، توسط «حاج رحیم اتحادیه» خریداری شد.
سرای روشن 3

سرای روشن

سرای روشن از آثار تاریخی پایتخت است که در مرکز شهر قرار دارد. قدمت این بنا به دوره پهلوی باز می‌گردد و از آن به‌عنوان یکی از اولین مراکز تجاری در تهران قدیم یاد می‌شود. کمتر کسی هست که از مقابل این بنا عبور کند و معماری آن را تحسین نکند. سرای روشن از دیدنی های تهران به شمار می‌رود و در میانه خیابان ناصرخسرو و در نزدیکی کوچه مروی واقع شده است. سرای روشن به سبک معماری گوتیک ساخته شده است و در دهه هفتاد توسط مهندس صفامنش، به‌زیبایی مرمت شد.
خانه اتحادیه

خانه اتحادیه

خانه و باغ اتحادیه یا خانه امین‌السلطان عمارتی مربوط به دوران قاجار است که در مرکز تهران قرار دارد و به عنوان تنها بازمانده از خیابان لاله‌زار قدیم و یکی از باارزش‌ترین معماری‌های دوره قاجار شناخته می‌شود. این خانه به دلیل موقعیت مکانی بین خیابان فردوسی و لاله‌زار تهران قدیم، محل رفت‌وآمدهای میهمانان خارجی آن روزهای قبل انقلاب و نشست‌های سیاسی هم بوده است.
تهران قدیم؛ با‌م‌هایی که دیگر نیست 24

تهران قدیم؛ با‌م‌هایی که دیگر نیست

روزگاری تهران آب و هوای سرد و ییلاقی داشت و از بارندگی‌های بیشتری نسبت به امروز برخوردار بود ، همچنین در فرهنگ و معماری سنتی یک قرن پیش، خانه ها شکل و شمایل کاهگلی و سقف های متفاوتی داشتند, از این رو در تهران قدیم از شمال تا جنوب خانه‌ها و عمارت‌ها از سقف‌های شیروانی با ورقه‌های حلبی استفاده می کردند اما رفته رفته اقلیم پایتخت تغییر کرد و آب و هوای خشک این شهر را فرا گرفت.با کم شدن بارش ها و تغییر فرهنگ معماری سقف های شیروانی جای خود را به سقف های امروزی دادند.
روزهای بهاری پارک شهر 15

روزهای بهاری پارک شهر

هر ساله در فصل بهار قدیمی ترین پارک تهران ، پارک شهر میزبان لاله های زیبا است و در دل شهر تهران ، منطقه 12 چشم رهگزران پایتخت نشین را نوازش می دهد . امسال با چهل هزار لاله در پارک شهر به همت شهرداری منطقه 12 زیبایی تهران قدیم دو چندان شده است.
شب های خانه اتحادیه 13

شب های خانه اتحادیه

خانه و باغ اتحادیه یا خانه امین‌السلطان عمارتی مربوط به دوران قاجار است که در مرکز تهران قرار دارد و به عنوان تنها بازمانده از خیابان لاله‌زار قدیم و یکی از باارزش‌ترین معماری‌های دوره قاجار شناخته می‌شود. این خانه به دلیل موقعیت مکانی بین خیابان فردوسی و لاله‌زار تهران قدیم، محل رفت‌وآمدهای میهمانان خارجی آن روزهای قبل انقلاب و نشست‌های سیاسی هم بوده است.
مهمانپذیر روبرو  23

مهمانپذیر روبرو

مهمانپذیر روبرو خانه‌ای است حدودا شصت ساله و متعلق به اواخر دوره‌ پهلوی اول. خانه در مجاورت میدان بهارستان است، در قلب تاریخی تهران و در محله‌ای که هنوز حال و هوای تهران قدیم را در خود نگه داشته. محله‌ای که انگار از تغییرات هر روزه و سریع کلان شهر در امان مانده است. این خانه مساحتی ۳۰۰ متری دارد، شامل ۳ طبقه در داخل ساختمان اصلی و بنایی کوچک‌تر، به سبک همان دوران، در انتهای حیاط. جایی که حالا مکانی برای اجراهای کوچک فردی و گروهی موسیقی است.
موزه مارکوف 2

موزه مارکوف

خستین زندان تهران قدیم، در زمان ریاست سوئدی‌ها بر شهربانی (بلدیه) در ساختمان اداره کل تشکیلات نظمیه در جنوب غربی میدان توپخانه قرار داشت. این زندان کوچک مرکب از سه اتاق معروف به حبس نمره یک و چندین اتاق و زیرزمین برای زندانیان عمومی بود. زندان قصر 192 اتاق برای محبوسان داشت که 96 اتاق آن پنج نفری و مابقی یک نفری بودند. علاوه بر آن در قسمت مریض‌خانه شش اتاق شش نفری و شش اتاق یک نفری برای زندانیان مریض ساخته شده بود. زندان قصر گنجایش 800 نفر محبوس را داشت.
اجرای نمایش "رسول" در اراضی عباس آباد 9

اجرای نمایش "رسول"1 در اراضی عباس آباد

نمایش "رسول" که در بوستان نوروز مجموعه فرهنگی و گردشگری عباس‌آباد، به‌وسعت دوازده هزار متر مربع و به مدت ۱۳ شب اجرا خواهد شد، با ظرفیتی معادل پنج هزار نفر در هر شب میزبان علاقه‌مندان است. این همایش به‌عنوان بزرگترین نمایش میدانی کشور از ۶ تا ۱۸ آبان ساعت ۱۹ تا ۲۱ در این مجموعه برگزار می شود. در این نمایش که حمیدرضا نعیمی، حبیب دهقان نسب و کاظم هژیرآزاد و بیش از ۱۷۰ هنرمند به روی صحنه میروند، در این نمایش داستان زندگی، تولد تا مرگ مردی در تهران قدیم روایت می‌شود که دچار تحولات اساسی در مسیر زندگی می‌شود.
نمایشگاه دائمی نقشه 28

موزه و نمایشگاه دائمی نقشه

موزه و نمایشگاه دائمی نقشه به همت شهرداری تهران و در زمینی با مساحت ۴۰۰ مترمربع در ۱۳۷۶ تأسیس شد. این موزه با خرید نقشه‌ های قدیمی، به ویژه نقشه‌ های مربوط به تهران و حوزه آن و تهیه مستندات تاریخی مربوط به این نقشه‌ ها، ضمن تبادل اطلاعات و تجارب علمی و فنی با مراکز فرهنگی داخلی و خارجی‌، سعی در تهیه و نگه‌ داری نقشه‌ ها با اصول علمی و فنی دارد. در این موزه ضمن تهیه‌، نگه‌ داری و نمایش کتاب‌ های قدیمی که حاوی نقشه‌ ها و تصاویر قدیمی‌اند، تابلوهای نقاشی مربوط به تهران قدیم نیز به نمایش گذاشته شده‌اند. در این موزه نقشه ایران ترسیم شده در دوره صفویه‌، گزارش‌های کنت دمونت فرت (رییس پلیس دوره ناصری‌) از اتفاقات روزانه دارالخلافه بر روی نقشه سال‌های ۱۳۲۰ و تصاویر جغرافیایی کره‌زمین در قرن ششم هجری موجود است‌. آدرس موزه و نمایشگاه دائمی نقشه: تهران ، خیابان اقدسیه‌، تقاطع بدیعی‌، پلاک ۴۰، تلفن : ۱- ۸۷۸۸۶۸۰
کلیسای ارتدوکس (نیکلای مقدس) 2

کلیسای ارتدوکس (نیکلای مقدس)

کلیسای ارتدوکس (نیکلای مقدس) در سال 1945 میلادی توسط نیکلای مارکف معمار روسی بنا شده و دارای شاخصه‌های معماری ارزشمندی است. این کلیسا با 70 سال قدمت از آثار معماری برجسته تهران قدیم است که در خیابان مفتح و شمال ایستگاه متروی طالقانی واقع شده است.
شهرک سینمایی غزالی 1

شهرک سینمایی غزالی

شهرک سینمایی غزالی نام محوطه بزرگی است در غرب تهران که در آن دکورهای خیابان‌ها و ساختمان‌های مربوط به فیلم‌ها و سریال‌های ایرانی ساخته و نگهداری می‌شود.تقریبا تمام دکور های شهرک سینمایی غزالی مربوط به دوره رضا شاه و اوایل محمد رضا شاه است اما در این شهرک دکور مدینه و کوفه هم ساخته شده است.همچنین دکور های این شهرک دکور های ساختمان ها و خیابان هایی هستند که واقعا در تهران قدیم وجود داشتند.این شهرک که در بزرگراه شهید لشگری،کیلومتر ۱۵ خیابان ۵۵ ام جای گرفته است، در سال ۱۳۵۸ توسط کارگردان فقید ایرانی، علی حاتمی ساخته شد.
| ویدئو | معرفی عمارت مسعودیه

معرفی عمارت مسعودیه

عمارت مسعودیه یکی از بناهای تاریخی به جا مانده از تهران قدیم و دوره قاجار است. این بنا از لحاظ معماری و همچنین رویدادهای تاریخی که در آن اتفاق افتاده است بسیار با اهمیت و با ارزش است
برج میلاد در نوروز  11

برج میلاد در نوروز

در زیرگذر برج میلاد به عنوان نقطه ورودی مخاطبین ویژه برنامه‌های میدانی، سرود آیینی، نمایش، موسیقی اقوام، و کارناوال‌های عمونوروز وخداحافظی ننه سرما اجرا می شود . در گالری غربی برج میلاد مهمانان در قالب پخش کلیپ با ظرفیت ها و جذابیت‌های مختلف یادمان ملی ایرانیان آشنا می‌شوند. گالری شرقی نیز به سرای ملل اختصاص دارد. در نوروز امسال سه سالن نمایشگاهی به امور فرهنگی و سرگرمی اختصاص دارد . در یکی از سالن‌ها شهروندان با تهران قدیم و مشاغل از یاد رفته همچون ترمه دوزی و لحاف دوزی آشنا می‌شوند، در سالن دیگر نیز هر روز از ساعت 17 تا 22 جنگ عصرگاهی برگزار می‌شود و سالن سوم نیز به کودکان و نوجوانان اختصاص دارد و طبقات تجاری اول و دوم مختص عرضه محصولات فرهنگی و کتاب است .
عمارت کاظمی (سرای کاظمی) 36

عمارت کاظمی (سرای کاظمی)

عمارت کاظمی یا همان سرای کاظمی که «خانه موزه تهران قدیم» نام جدید آن است از خانه‌های قدیمی تهران، در محله چاله میدان قدیم در همسایگی امام زاده یحیی با ارزشی استثنایی قرار دارد . موقعیت فعلی بنا سرای کاظمی از خانه‌های قدیمی تهران، در خیابان 15 خرداد، در محله‌ی امامزاده یحیی کوچه ابوالقاسم شیرازی واقع شده است. این محله قدیمی، دارای ارزش‌های خاص معماری و شهر سازی شامل بافت مسکونی، راسته، گذرهای ارتباطی، فضای شهری خصوصی و عمومی است. این محله، با توجه به تخریب‌های ناشی از ساخت و ساز جدید، بخش عمده ای از ساکنان خود را از دست داده است و اقشار جدید با تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی در این محله سکنی گزیده اند. ملک فوق در مرکز پلاک‌های همجوار خود چون نگینی قرار گرفته است. این بنا که حدود ۱۰۰ سال از ساخت آن می‌گذرد، با توجه به جدا شدن از املاک جنبی، با مساحتی حدود ۲۰۳۳ متر مربع باقی مانده که شامل ۱۲۱۵متر مربع عرصه و فضای باز و ۶۵۰ متر مربع عیان و زیر بنا است. مرمت این پروﮊه از سال ۱۳۸۶، به سفارش معاونت فنی عمرانی منطقه ۱۲ انجام شده است.
خانه و موزه مقدم  8

خانه و موزه مقدم

خانه و موزهٔ مقدم مربوط به اواخر دورهٔ قاجار است و در تهران،در ضلع شمالی خیابان امام خمینی، خیابان شیخ هادی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۹۲۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. موزه و خانهٔ مقدم در آغاز، عمارتی بزرگ و مجلل و محل سکونت خاندان محمدتقی خان احتساب‌الملک از صاحب‌منصبان مشهور دربار قاجاریان و رئیس ادارهٔ احتسابیهٔ تهران و وزیر مختار ایران در برن سوئیس بوده که بعدها در اختیار محسن مقدم، استاد باستان‌شناسی دانشگاه تهران، قرار می‌گیرد. او به همراه همسر فرانسوی‌اش در خانهٔ پدری خود در تهران ساکن شد. محسن مقدم و همسرش «سلما» که کارمند کتابخانه و موزهٔ ملی ایران بود، در کنار فعالیت‌های علمی، آثار و اشیاء فراوانی را با هدف حفظ میراث فرهنگی و تاریخی ایران گردآوری کردند. استاد مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمع‌آوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و غیره را با الهام از فضاهای سنتی ـ تاریخی به نحو چشمگیری در جای جای این عمارت قدیمی نصب و برخی دیگر مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی و غیره. را با نظم و ترتیب خاصی در خانه پدری نگهداری نموده است. خانهٔ احتساب‌الملک یکی از یادگارهای تهران قدیم است که اکنون به موزه تبدیل شده‌است. این خانه در سال ۱۳۵۱ از سوی محسن مقدم پسر احتساب‌الملک به دانشگاه تهران اهدا شد. استاد محسن مقدم در سال ۱۳۶۶ ه. ش دارفانی را وداع گفت و پس از مرگِ همسر ایشان در سال۱۳۶۹ه. ش، تولیت موزه مقدم در اختیار مستقیم دانشگاه تهران قرار گرفت. مقدم از بنیان‌گذاران دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران و استاد ممتاز این دانشگاه بود. نشان دانشگاه تهران را که با الهام از تاریخ و فرهنگ کهن ایران طراحی کرده‌است، علی‌رغم همهٔ تحولات دهه‌های اخیر، هنوز هم بر سردر دانشگاه باقی است. او اولین ایرانی است که به دریافت نشان لژیون دو نور با درجهٔ «اوفیسیه» از طرف شارل دو گل رئیس‌جمهور فرانسه مفتخر شده‌است.